Oktobrirevoluutio; Venäjän imperiumin kukistuminen ja sosialismin nousu!
Venäjän historia on täynnä dramaattisia käänteitä ja muodonmuutoksia, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen maailmankartalle. Näistä yksi merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista tapahtumista oli lokakuun vallankumous vuonna 1917. Tämä raju vallankappaus kaatoi tsaarin hallinnon ja loi pohjan sosialistisen Neuvostoliiton syntymälle.
Lokakuun vallankumouksen taustalla vaikutti monia tekijöitä, joista keskeisin oli Venäjän keisarikunnan heikko tila ensimmäisen maailmansodan aikana. Sodan tappiot ja taloudellinen epävakausi synnyttivät laajaa tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Tähän tyytymättömyyteen yhdistyivät myös bolshevikkien, Vladimir Leninin johtaman kommunistisen puolueen, lupaukset maareformista, tasa-arvosta ja sosialismin rakentamisesta.
Bolshevikit onnistuivat hyödyntämään vallitsevaa kriisin ilmapiiriä ja kaappaamaan valtaansa lokakuun 25. päivänä (Gregoriaanisessa kalenterissa). He ottivat haltuunsa tärkeät hallintokeskukset Pietarissa ja Moskovassa, ja saavuttivat nopeasti kansan tuen. Tsaari Nikolai II luopui vallasta maaliskuussa 1917, ja väliaikainen hallitus ei kyennyt ratkaisemaan maan kriisin.
Lokakuun vallankumous oli merkittävä käännekohta Venäjän historiassa ja koko maailmanpolitiikassa. Se johti Neuvostoliiton perustamiseen vuonna 1922, joka oli ensimmäinen kommunistinen valtio maailmassa. Vallankumous vaikutti myös muihin Euroopan maihin, ja innoitti muita sosialistisia liikehdintoja.
Leon Trotski: Vallankumouksen Arkkitehti
Lokakuun vallankumouksen avainhenkilöitä oli Leon Trotski (1879-1940), joka oli myös yksi bolshevikkien merkittävimmistä johtajista.
Trotskin alkuperäinen nimi oli Lev Davidovitš Bronstein, mutta hän otti myöhemmin käyttöön nimimerkin “Leon Trotsky”. Hän syntyi Ukrainassa juutalaiseen perheeseen ja osoitti jo nuorena lahjakkuutta kirjoittamisessa ja puhumisessa.
Trotski liittyi marxilaiseen sosialistiseen liikkeeseen 1890-luvulla, ja joutui pian tsaarin salaisen poliisin vangiksi. Vapauduttuaan hän pakeni Sveitsiin ja myöhemmin Isoon-Britanniaan ja Ranskaankin.
Ensimmäisen maailmansodan aikana Trotski palasi Venäjälle ja liittyi bolshevikkeihin. Hän oli yksi vallankumouksen tärkeimmistä strategisista suunnittelijoista ja johti puna-armeijaa sisällissodassa. Trotskin ansioksi luetaan myös puna-armeijan organisoiminen ja kouluttaminen tehokkaaksi sotavoimaksi, joka kykeni voittamaan valkoiset vastustajat.
Trotski oli tunnettu karismaattisuudestaan, vahvasta persoonastaan ja taitavista puheistaan. Hän oli myös ideologisesti uskollinen bolshevikkien ohjelmalle ja Leninin näkemyksille.
Trotskin Rooli Vallankumouksen Jälkeen
Lokakuun vallankumouksen jälkeen Trotski toimi Neuvostoliiton ulkoasiain kansan komissaarina (1917-1923) ja sotaministerinä (1925). Hän oli vastuussa maalaiskansan kollektivisoinnista ja teollisuuden kehittämisestä.
Trotski ei kuitenkaan pysynyt hyvissä väleissä Leninin seuraajan, Josif Stalinin kanssa. Stalin näki Trotskin uhkana omalle valtaaseensa, ja aloitti häntä vastaan kampanjan. Vuonna 1924 Trotski erotettiin kommunistisesta puolueesta ja karkotettiin Neuvostoliitosta vuonna 1929.
Trotski asui ensin Turkissa ja sitten Meksikossa. Hän jatkoi kirjoittamista ja arvosteli Stalinin diktatuuria. Vuonna 1940 Stalin lähetti agenttinsa murhaamaan Trotskin, ja hän kuoli Mexico Cityssä samana vuonna.
Leon Trotskin vaikutus Venäjän historiaan on kiistanalainen. Häntä pidetään sekä vallankumouksen sankarina että Stalinin diktatuurin uhriksi.
Tärkeimmät Tapahmaat Lokakuun Vallankumouksessa:
Päivämäärä | Tapahtuma |
---|---|
24.-25. lokakuuta (Gregoriaaninen kalenteri) | Bolshevikit valtaa Pietarissa ja Moskovassa |
Lokakuun vallankumous oli merkittävä käännekohta Venäjän historiassa. Se johti sosialistisen Neuvostoliiton perustamiseen ja muutti koko maailmanpoliittista maisemaa.
Leon Trotskin roolia vallankumouksessa ja sen jälkeisessä ajassa on tutkittu ja analysoitu laajasti. Hänen ideansa ja toimensa ovat edelleen keskeinen osa Venäjän historiaa ja poliittisten keskustelujen aihe.